Dövme Bakımı
– Dövmenin kıyafetle temas etmemesi, tahriş olmaması ve bakterilerin deriyle temasını önlemek için dövmeyi kremleyip streç film ile bandajlıyoruz.
– Bandajı 2-3 saat sonra çıkarabilirsin. Bu süreçte dövmenden boya, kan ve plazma çıkacağı için (normal bir durum) bandajı çıkardığın an dövmeyi temizlemelisin. Cildin kızarık ve hassas olacağından dövmen sıcak hissettirebilir, bu da normal. Eğer cildin çok hassas ise dövmen normale kıyasla daha fazla şişebilir. Şişliği almak için soğuk su veya bez ile soğuk kompres yapabilirsin.
– Dövmeye dokunmadan önce ellerini yıkamalısın unutma ki o açık bir yara ve dikkat edilmezse mikrop kapabilir. Deriyi tahriş etmeyecek peçete/bez + antibakteriyel sabun (activex, protex vb.) + temiz su ile dövmeni temizleyebilirsin.
– Yumuşak ve temiz bir peçete/bez ile dövmeyi kuruladıktan sonra dövme bakım kremi uygulamalısın. Kremi, masaj yaparak ince bir tabaka halinde sürmelisin. İyileşme süreci boyunca dövmeni temiz ve nemli tutman çok önemli.
– Sadece 1. gün duş almaman gerek. Sonrasında (dövmen kabuk bağlayana kadar) duşa girmeden önce; Su, dövmenin üstünden akıp geçecek kadar kalın tabaka vazelin sürmelisin. Uzun ve çok sıcak duşlardan da kaçınmalısın.
– Bir daha streç film ile sargı yapmana gerek yok. Fakat ilk gece dövme sıvı salgılamaya devam edeceği için, çarşafları ve dövmeyi korumak adına önce krem sürüp streçleyebilirsin.
– Dövmenin tamamen iyileşmesi yaklaşık 1 ayı buluyor. Bu süre; dövmenin boyutuna, detayına, deri yapına göre değişiklik göstermekte. Bunlar tamam ise sonraki günlerde ne yapman gerektiğine geçebiliriz.
3. GÜN VE SONRASI
– Dövmen ilk yaptırdığın haline kıyasla biraz solgun, bulutlu bir görüntü almıştır. Derin iyileşiyor sonrasında kabuklanma başlayacaktır.
– Dövmen iyileşene kadar, günde bir veya iki defa dövmeni antibakteriyel sabunla temizlemelisin. Lavaboda/peçetede sıvı, kabuk görebilirsin bu deriden çıkan fazla boya, tamamen normal.
– Dövmeni temizledikten sonra dövme bakım kremi uygulamalısın. Kremi; olabildiğince ince bir tabaka halinde dövmeli bölgeyi nazikçe ovalayarak ve kremi deriye yedirerek uygula, yağlı ve yoğun olmasından kaçın.
– Kabuklar düşmeye başladığında kendi kendine düşsün, soyma. Eğer kendin soyarsan o bölgedeki boyayı da almış olursun ve yara bırakırsın. Bu süreçte dövmen kaşınıyor, cildini tahriş etmemek için kaşımamalısın. Kaşıntıyı almak için dövmeye hafif tokatlar atabilirsin, kremle masaj yapabilirsin.
– Kabukların altından çıkan yarı-parlak doku, tamamen matlaştığında dövmen iyileşmiş oluyor. Bu süreç kişiden kişiye değişiklik gösterebilir (1-3 ay)
BAKIM BANDI HAKKINDA
– Bu bant, dövme bakımını büyük oranda kolaylaştırıyor ve dövme kapalı kalacağı için enfeksiyon riskini minimuma indiriyor. Bant kaldığı sürece krem sürmene gerek yok. Vücudun salgıladığı doğal iyileştirici sıvılar (beyaz kan hücreleri gibi, bu hücreler yarayı iyileştirmek için savaşır) ile iyileşir. Bandı yapıştırınca dövme bu sıvıyla nemli kalır, çabuk iyileşir ve kabuklanma azalır. Bandın hava geçirgen bir yapısı olduğundan dövme iyileşirken ihtiyacı olan oksijeni alır. Büyük dövmelerde, eklem bölgelerine denk gelen durumlarda bant, durumu konforsuz bir hale geldiği için her dövmede veya deride bant kullanmıyoruz.
– İlk gün bandın çıkmaması için ekstra dikkat etmen gerekir. Dövmenin bulunduğu bölgede daha kısıtlı hareketler yaparak, kıyafet giyip çıkarırken bandın ucunun takılmamasına dikkat edebilirsin. Bandın yapıştırıldığı gün duş almamalısın. Ve bant takılı olduğu sürece spor yapılmasını tavsiye etmiyoruz. Ter bandın içinde birikebilir, bu sivilcelenmeye yol açabilir veya bant çıkabilir.
– Bandın ömrü 4-5 gündür. Bu süreçte dövme fazla boyasını da atacağı için bant kirli bir görünüm alabilir, normal bir durum.
– Temiz bir ortamda bandı çıkarırken, ucundan başlayarak yavaşça sündürerek çıkarmalısın (ağda gibi ters yöne doğru çıkarmamalısın). Bandı çıkardıktan sonra dövme kuru ve pis gözükecektir, antibakteriyel sıvı sabun ve temiz su ile çok hafif bastırarak temizlemeli, ardından dövmeyi tahriş etmeyecek bir peçete veya bez ile kurulamalı ve krem sürmelisin.
– Dövmen, iyileşme sürecinin büyük bir kısmını atlattı. Şimdi yapman gerekenler ise dövmen tamamen iyileşene kadar günde 1-2 kere temizlemek ve hep nemli (kremli) tutmak. Daha fazla detay için önceki başlığa bakabilirsin.
i İyileşme Süreci Boyunca Yapmaman Gerekenler
– Denize, havuza girmek (en az 2 hafta).
– Güneşlenmek (iyileşirken dövme güneş ışınlarına maruz kalmamalı. İlerleyen zamanlarda dövmede – solmayı önlemek için güneş koruma kremi kullanabilirsiniz. Güneş dövmeyi yıpratır.)
– İlk 5 gün spor yapmak
– Dövmeyi tahriş edecek şekilde temizlemek
– Doğal yağ veya bakım kremi hariç farklı kremler kullanmak